Wat is Google AdWords?

Wat is Google AdWords?

Google AdWords is zoals de naam reeds laat vermoeden het online advertentieprogramma van de Amerikaanse internetgigant Google. Het programma maakt het mogelijk om zowel tekst- als beeldadvertenties weer te geven in niet alleen de zoekmachine zelf, maar ook in alle websites die deel uitmaken van het uitgebreide zoeknetwerk van Google. Google AdWords is door de jaren heen uitermate populair geworden, niet in het minst omdat het een zeer toegankelijk advertentieprogramma is welke zowel door kleine als grote online ondernemingen kan worden ingezet. Bovendien vindt de vergoeding plaats op basis van CPC (cost per click) en worden er specifieke zoekwoorden gebruikt waardoor een zeer doelgerichte marketing kan worden toegepast. Wil je graag nog een uitgebreider antwoord op de vraag; “Wat is Google AdWords”? Lees dan snel verder. Na het lezen van dit blogartikel heeft deze unieke mogelijkheid om vlak van online adverteren voor jou geen geheimen meer!

Hoe werkt Google AdWords?

Google AdWords maakt gebruik van het zogenaamde cost-per-clicksysteem. Bij dit systeem wordt er geen gebruik gemaakt van een vaste kostprijs voor de volledige looptijd van de campagne. In plaats daarvan wordt er een bedrag per klik aangerekend. Met andere woorden, klikt er niemand op de weergegeven advertentie, dan zal je als adverteerder ook helemaal niets moeten betalen. Dit is een zeer belangrijk gegeven. Bij andere, meer traditionele vormen van adverteren is het namelijk zo dat je als ondernemer veelal een sprong in het diepe waagt. Je betaalt immers een niet onaanzienlijk bedrag voor de volledige looptijd van je advertentie. Er is echter niemand die je ook maar enige garantie kan geven op vlak van het doelpubliek. Dat is bij AdWords wel het geval. Dit gegeven alleen al maakt duidelijk dat Google AdWords in vergelijking met andere advertentiemiddelen heel wat meer potentieel met zich meedraagt.

Hoeveel kost Google AdWords?

Tal van verschillende advertentiemogelijkheden die er op het internet worden aangeboden staan er om bekend weinig toegankelijk te zijn voor bijvoorbeeld startende websites en webwinkels. Op dit vlak weet Google AdWords zich duidelijk te onderscheiden. Google AdWords vormt dan ook een zeer waardevol programma voor elke online ondernemer die zijn of haar product of dienst in de kijker wenst te zetten. Dit wordt niet in het minst mogelijk gemaakt door het toepassen van het eerder reeds aangehaalde CPC-systeem. Bovendien is het ook zo dat je als adverteerder precies kan instellen welk maximumbedrag je voor handen hebt.

Wat is Google AdWords is nog maar één vraag, want het spreekt voor zich dat je graag ook zal willen weten met welke kostprijs je exact rekening dient te houden. Hier valt moeilijk een antwoord op te geven. Dit komt omdat Google een inschatting maakt van de kosten per klik op basis van de zoekwoorden die zijn ingegeven. Veel Google AdWords gebruikers weten het niet, maar tijdens elke zoekopdracht die wordt uitgevoerd vindt er op de achtergrond een soort van veiling plaats. Deze veiling moet uitmaken welke van de verschillende advertenties die gelinkt zijn aan het onderwerp er zullen worden getoond. Dit gebeurt op basis van de kwaliteitsscore van de advertentie evenals het bod.

Let op, het is fout om te denken dat de advertentie met het hoogste bod meteen ook op de hoogste positie zal worden weergegeven. De kwaliteitsscore wordt immers altijd gebaseerd op verschillende factoren. Zo wordt er gekeken naar de relevantie van de advertentie, maar ook naar hoeveel mensen er op de advertentie klikken evenals hoe de beleving is van de mensen die op de landingspagina terechtkomen nadat er op de advertentie werd geklikt. Ondertussen is de vraag; “Wat is Google AdWords” terug een beetje extra beantwoord.

Wat maakt Google AdWords zo bijzonder?

We kunnen geen volledig antwoord geven op de vraag “Wat is Google AdWords” zonder dat we even stil blijven staan bij de doelgerichtheid van het advertentieprogramma. Deze is namelijk werkelijk uitzonderlijk te noemen. Daar waar je als adverteerder bij zeer veel traditionele vormen van adverteren een sprong in het duister maakt geldt dat niet voor Google AdWords, in tegendeel. Dit advertentieprogramma maakt immers gebruik van specifieke zoekwoorden. Deze zoekwoorden worden door de maker en beheerder van de campagne aangegeven, veelal op basis van voorafgaand zoekwoorden onderzoek. Dit onderzoek kan onder meer worden uitgevoerd door middel van een keyword tool. Het feit dat je zelf kan ingeven bij welke zoekopdrachten de advertentie wordt weergegeven zorgt er uiteraard voor dat je zeer specifiek en doelgericht kan adverteren richting jouw doelgroep. Het is onnodig om te zeggen dat dit de meerwaarde die Google AdWords voor jouw bedrijf kan betekenen alleen maar nog groter maakt.

Wat is Google Shoppping?

Inmiddels is de vraag; “Wat is Google AdWords” bijna volledig beantwoord. Er is echter één belangrijk gegeven waar we het nog niet over hebben gehad. Speciaal voor webwinkels is er binnen het AdWords programma ook een apart onderdeel gemaakt genaamd Google Shopping. Dit onderdeel van AdWords focust zich niet op het weergeven van tekst-, maar wel van beeldadvertenties. Deze worden weergegeven boven de zoekresultaten en zijn eveneens voorzien van de prijs van het artikel in kwestie. Klikt de persoon die de zoekopdracht heeft uitgevoerd op jouw afbeelding, dan wordt deze gelijk doorgestuurd naar de productpagina op jouw eigen webshop. Ook dit geeft aan hoe specifiek het mogelijk is om te adverteren met Google AdWords.

Hoe werkt de wisselwerking met Google Adsense?

Wanneer de vraag “Wat is Google AdWords” wordt gesteld wordt er doorgaans uitsluitend aangegeven dat het met dit programma mogelijk is om advertenties weer te geven boven de organische zoekresultaten in Google zelf. Een minstens even belangrijk aspect is echter terug te vinden in het feit dat jouw advertentie ook kan worden weergegeven op websites die deel uitmaken van het Google zoeknetwerk. Dit zijn websites die uiteraard eveneens perfect aansluiten op het product of de dienst die je aanbiedt. Ook via deze weg is het dan ook mogelijk om die ene doelgroep te bereiken die voor jouw bedrijf van bijzonder groot belang is.

Kan je Google AdWords uitbesteden?

Het mag na het lezen van bovenstaande wel duidelijk zijn dat het Google AdWords programma ook voor jouw website of webshop erg interessant kan zijn. Dit neemt niet weg dat het opzetten en beheren van een AdWords campagne vaak een behoorlijke karwei kan zijn. Daarnaast worden er vaak beginnersfouten gemaakt waardoor lang niet het volledige potentieel van het aangegeven budget kan worden benut. Om deze problemen te voorkomen kan het voor jou de moeite waard zijn om het opzetten en beheren van je Google AdWords campagne uit te besteden. Wij van Molders Media zijn Google Partner en beschikken werkelijk over alle mogelijke certificaten die er met betrekking tot Google AdWords te behalen vallen. Is je vraag “Wat is Google AdWords” ondertussen afdoende beantwoord en wil je jouw AdWords uitbesteden? Neem dan zeker en vast even contact met ons op!

Stefan is een echte Google specialist met alle certificeringen in de pocket! Tevens is hij de eigenaar van Molders Media en staat bekend om zijn SEO en SEA skills.

 

Meer blogberichten

Bekijk alle blogs